2011. április 27., szerda

Hogyan válasszunk bárszéket?


Bárszékekkel először bárokban találkozhattunk, ahol a magasabb pulthoz kellett megfelelő ülőalkalmatosságot tervezni. Majd ahogy a nyugati országokban megszokottá váltak az amerikai konyhák, nálunk is kezdett elterjedni ez a megoldás. Bárszéknek nevezhetünk minden 45cm-nél magasabb ülőfelülettel rendelkező, fix vagy liftes, esetleg háttámlával és/vagy karfával is rendelkező ülőbútor, aminek esetenként lábtartója is van. A bárszékek ülőfelülete maximum 80 cm magasan található, ez a magasság, amit még kényelmes használatot biztosít. Ezt az arányt érdemes szem előtt tartani otthoni bárpultok vagy konyhapultok tervezésénél. A bárszékek készülhetnek kültérre is, UV, és esőálló anyagok felhasználásával.
Stílus: Ha már elhatároztuk, hogy otthonunkba bárszéket veszünk, fontos szem előtt tartani néhány dolgot. Fontos felmérni konyhánk kiegészítője lesz, vagy külön bárpultunkhoz keresünk bárszéket. Továbbá a stílus, a színek és az anyagok is nagyon meghatározóak. Választhatunk klasszikus fa, fém, kárpitos, támlás, támla nélküli, műanyag ülőfelületűt, állítható magasságú bárszéket is.
Forma és lábazat: Vásárlás előtt fontos eldöntenünk, hogy fix vagy állítható magasságú széket akarunk pultunkhoz, asztalunkhoz. A favázas székek fix magasságúak, a fémvázas székek egy része állítható. A gázrugós bárszékekre a gyártók nem vállalnak külön garanciát, ha a nem rendeltetésszerűen használtat során a gázrugó tönkre megy.
Anyag: A legelterjedtebbek a fa és fémvázas bárszékek, ülőfelületük pedig bőr, szövettel kárpitozott, lemezelt, vagy akár műanyag is. Figyelembe kell venni azt is, hogy van e kisgyermek a családban mert akkor a tisztán tarthatóság is tényező lehet. A textilbőr és a novalife minőségű kárpitok egyszerűen és könnyen tisztíthatók. A tavaszi, nyári, esetleg őszi időszakra rattan támlás bárszéket javasolunk.
Minőség és garancia: A gyártók többségében egy év garanciát adnak termékeikre, de érdemes ezt minden esetben a helyszínen tisztázni.
Forrás: Lakbermagazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése